Loading
Prima pagină
Favorite 0
Contul meu
Revista MaxMed
0
Coşul tău este gol și trist.
LOGIN
Contul meu
Transport gratuit
De la 199 lei
Telefon: 0371-785.785
L - J 8:00-16:00, V 8:00-13:00
WhatsApp: 0371-785.785
L - J 8:00-16:00, V 8:00-13:00
Prima pagină Revista MaxMed Pofta de dulce sau stare de oboseală?

Pofta de dulce sau stare de oboseală?


Publicat în: 2015-11-07
Hipoglicemia reprezintă termenul medical pentru nivelul scăzut al glucozei din sânge ( mai precis un nivel al glucozei mai mic de 40mg/ 100ml de sânge). Acesta este prea scăzut pentru a furniza suficientă energie pentru activitățile corpului tău.

Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că cel mai frecvent, boala apare ca o complicație a tratamentului diabetului zaharat sau a hipoglicemiei diabetice, în momentul în care se administrează doze prea mari de insulină.

Ce poate cauza hipoglicemia?

- O cantitate prea mare de insulină/ prea multe pastile;
- O cantitate insuficientă de alimente, în special carbohidrați;
- Activitatea neplanificată sau intensă;
- Ingerarea unei cantități prea mari de alcool sau consumul de alcool pe stomacul gol;
- Uneori nu există o cauză evidentă;
- Mese sau gustări întârziate ori sărite;

Care sunt simptomele?

- Oboseală bruscă;
- Senzații de slăbiciune și de foame (în cazuri cronice de hipoglicemie sensibilitatea la inaniție este deosebit de accentuată);
- Anxietate sau iritabilitate;
- Puls rapid sau palpitații;
- Furnicături la nivelul buzelor;
- Paliditate și transpirație;
- Dificultăți de concentrare;

Ce e de făcut?

Dacă observi simptomele glicemiei scăzute, ia rapid măsuri, în caz contrar situația se va agrava existând riscul să-ți pierzi cunoștința sau sa faci o criză. Tratează-te imediat cu una din următoarele remedii: - Trei sau mai multe tablete de glucoză;
- O băutură sau sucuri bogate în zahăr;
- Cinci bomboane ca de exemplu jeleuri;
- Un pahar de suc de fructe
Cantitatea exactă va varia de la persoană la persoană și va depinde de circumstanțe.

Abordări dietetice

De mare ajutor în completarea actului medical este și alimentația. Carbohidrații din pâine, paste făinoase și legume trebuie să fie prezenți la fiecare masă pentru a asigura o creștere lentă, treptată a glicemiei, furnizând astfel în mod constant energia necesara funcționarii organismului.
Cerealele și derivatele sunt mai puțin recomandate (fie sunt prea concentrate, fie conțin fibre prea dure pentru o alimentație frecventă). Nelipsita ciocolată, "medicament" utilizat abuziv de către mulți pacienți de acest gen, aduce mari deservicii organismului, pregătind terenul pentru diabet și obezitate și, totodată, crescând frecvența crizelor hipoglicemie.
Pentru situațiile care anunță o criză iminentă, este mult mai indicat să se recurgă la fructe dulci considerate hipoglicemiante naturale (bananele coapte, strugurii).
Sursă: sensilab.ro