Loading
Főoldal
Kedvencek 0
Saját fiók
MaxMed magazin
0
Szomorú a kosarad, mert nincs benne semmi.
LOGIN
Saját fiók
Ingyenes szállítás
25.000 Ft fölötti vásárlásokra
Telefon: 06/21-200.2369
Hé - Csü 7:00-15:00, Pé: 7:00-12:00
WhatsApp: +40371-785.785
Hé - Csü 7:00-15:00, Pé: 7:00-12:00
9
Főoldal MaxMed magazin Vizelet visszatartási problémák nőknél - okok és egyszerű kezelések

Vizelet visszatartási problémák nőknél - okok és egyszerű kezelések


Dátum: 2015-10-06
A vizelet visszatartási probléma vagy inkontinencia, a húgyhólyag fölötti kontroll elvesztését jelenti. Ez egy igen gyakori jelenség, ami viszont számos kellemetlenséggel jár, hisz akinek vizelet visszatartási problémája van, annál bárhol előfordulhat “baleset”. Az inkontinencia önmagában nem betegség, hanem tünet. A vizelt visszatartása fölötti kontroll elvesztését okozhatják mindennapi szokások, fel nem fedezett betegség is állhat a háttérben, vagy a fizikai adottságok és azok megváltozásai. Az inkontinencia súlyossága változó: az alkalmi tüsszentés vagy köhögés során elengedett vizelettől egészen odáig fajulhat, hogy a hirtelen jött sürgető vizelési ingernek már nem elég az idő, hogy az illető elérjen a fürdőig.

Az inkontinencia okai

A vizelet visszatartás problémája lehet átmeneti, vagy állandó. Az átmenetit okozhatja elfogyasztott élelmiszer, ital, vagy gyógyszer. Ezek mind úgy hatnak a szervezetre mint a vízhajtók: stimulálják, néha irritálják a hólyagot, növelik a vizelet mennyiségét.

Ételek, italok és gyógyszerek

Az alkohol, kávé (a koffeinmentes is), koffeinmentes tea, szénsavas italok, mesterséges édesítők, pikáns ételek, túl édes vagy túl savas élelmiszerek, nyugtatók, izomlazítók, magas vérnyomás elleni gyógyszerek, nagy mennyiségű B vagy C vitamin - mind elő tudják idézni az időszakos inkontinenciát. Vizeletfertőzés és bélszorulás vagy kezelhető betegségek, szintén elő tudják idézni az átmeneti inkontinenciát.

Terhesség, szülés és az állandósult inkontinencia

A terhesség okozta hormonális változások, a méh méretbeli növekedése okozhat vizelet visszatartási problémákat: a húgyhólyagra nagyobb nyomás nehezedik. A hüvelyi szülés gyengítheti az urológiai izmokat, károsíthatja a hólyaghoz tartozó idegeket és szöveteket, ezáltal a kismedence izomzatának meggyengült tartása következtében minden lennebb, a vagina irányába tolódik. Ez előidézhet állandósuló inkontinenciát.

Menopauza és öregedés

A menopauza beálltát követően, a nők szervezete kevesebb ösztrogént termel, viszont ez a hormon felelős a húgyhólyag és húgycső belső szövetének egészségéért. Abban az esetben ha ezek a szövetek jelentős mértékben károsodnak, jelentkezik az inkontinencia. Az öregedő hólyag izmai is jelentős mértékben meggyengülnek, nehezebben tartják vissza a vizelet ürülését.

Méheltávolítás

Nőknél a húgyhólyagot és a méhet, egy ugyanazon izomcsoport és ínszalag tartja. A női szaporítószerven végzett bármilyen műtéti beavatkozás -beleértve a méh eltávolítását is- gyengíti a medence izmait, ez pedig inkontinenciához vezethet.

A folyadék helyes adagolása

Vizelet visszatartási balesetek akkor fordulnak elő sűrűbben, mikor tele van a hólyag. Ha bármilyen folyadékból többet iszol, ide értve a vizet is, érezhetőbb és sürgetőbb lesz a vizelési inger. Folyadékfogyasztásból 6-8 pohár elfogyasztása javallott, azt is beosztva, kisebb adagokban. Ha vizelet visszatartási probléma áll fenn, érdemes este kevesebb folyadékot fogyasztani, a balesetek elkerülése érdekében. A folyadékbevitel drasztikus csökkentése nem megoldás, hisz nem a vizelet mennyiségének csökkenését eredményezi, hanem a koncentrációjának növekedését, mely irritálja a hólyagot, húgycsövet egyaránt.

Kegel gyakorlatok az inkontinencia ellen

A Kegel gyakorlatok segítenek megerősíteni azokat az izmokat, melyek a húgycsövet is körül ölelik. Ezek hatékonyak lehetnek azok számára, akiknél az inkontinenciát a húgyhólyagra gyakorolt nyomás, a hirtelen jött vizelési inger, vagy a hiperaktív hólyag idézi elő. Ha edzeni szeretnénk a medence izmait úgy kell tenni, mintha hirtelen megszakítanánk a vizelet áramlását. Feszítsük be a kismedencei izmait 10 másodpercig, majd lazítsunk rajtuk és egy újabb 10 másodpercig ismét befeszítés következzen. Javasolt naponta elvégezni 3-4 ilyen gyakorlatsort, 10 másodperces időtartammal.