Loading
Prima pagină
Favorite 0
Contul meu
Revista MaxMed
0
Coşul tău este gol și trist.
LOGIN
Contul meu
Transport gratuit
De la 199 lei
Telefon: 0371-785.785
L - J 8:00-16:00, V 8:00-13:00
WhatsApp: 0371-785.785
L - J 8:00-16:00, V 8:00-13:00
Prima pagină Revista MaxMed Vitamina C – La ce o folosim și cât de mult e prea mult?

Vitamina C – La ce o folosim și cât de mult e prea mult?


Publicat în: 2020-01-26
Auzi mereu de vitamina C și cât de importantă ar fi pentru sănătate. De obicei o iei în apropierea sezonului rece, pentru a te feri de răceală și pentru un sistem imunitar puternic, așa că ai putea să o ignori în restul anului. Corect? Greșit! Știi că o doză corespunzătoare din această vitamină ajută la vindecarea mai rapidă a fracturilor, păstrează elasticitatea vaselor de sânge și îți păstrează pielea luminoasă?

Când avem nevoie de ea?

În fiecare zi, pentru că este solubilă în apă și nu se acumulează în organism, adică va trebui să ai grijă în fiecare zi să consumi alimente bogate în vitamina C. Nu contează dacă te paște sau nu o răceală, ia o limonadă din când în când, cu o doză generoasă de lămâie, pentru că vei avea și încheieturi puternice, deoarece acidul ascorbic sintetizează și producția de colagen.

Beneficii multiple

Cu siguranță ai citit despre vremea piraților, spaima mărilor și a negustorilor cinstiți. Păi, în mijlocul apelor, rareori se găsesc fructe proaspete, astfel că majoritatea marinarilor sufereau de scorbut, o lipsă majoră a acestei vitamine. Drept pentru care rănile suferite le erau deseori fatale, pentru că acidul ascorbic are un rol esențial în vindecarea întregului organism. Dacă vrei să scapi de gingiile însângerate, anemie, oboseală sau încheieturi umflate, ia zilnic câte o tabletă, dacă nu ai o dietă prea sănătoasă.

Uite la ce te mai poate ajuta această miraculoasă vitamină pentru sănătate:

- scade nivelul de colesterol,
- combate cataracta,
- crește calitatea vieții pacienților cu diabet, prevenind deteriorarea prematură a organelor,
- ajută la absorbția fierului, deci vei scăpa și de anemie,
- rău de mișcare - știi cum se spune: dacă îți e rău, e bine să guști ceva acru? E foarte adevărat, dacă ai de călătorit mult și nu prea suporți învârteala pe serpentine, ține la îndemână o tabletă de vitamina C sau fructe proaspete.

Te ajută și la răceală

Dacă știi că ai un sistem imunitar ceva mai capricios, nu te lăsa la voia vremii, căci după ce ai răcit, greu îți revii, cu toate vitaminele din lume. Fii precaut dacă ai de stat mult în vreme rece și înarmează-te cu o doză sănătoasă de vitamina C.

Doza corectă

Ok, te-ai hotărât să ai grijă de sănătate și ești gata să începi de azi. Uite cam ce alimente au suficentă vitamină pentru o zi:
- un ardei gras roșu, mare, dacă îl consumi crud,
- două portocale de mărime medie,
- o cană mare de căpșuni proaspete,
- o salată mare cu spanac.

Dacă ești fumător, ar trebui să ai grijă sporită, căci cu siguranță ai un sistem imunitar deficitar, deci dacă nu găsești timp (sau fructe) într-o zi, ține la îndemână flaconul cu vitamine și ia o tabletă în fiecare zi. Dar nu mai mult, pentru că dacă depășești 2000 mg pe zi, s-ar putea să te trezești cu neplăceri intestinale tare urăcioase. Și oricum surplusul se elimină, deci mai bine iei câte puțin în fiecare zi.