Loading
Prima pagină
Favorite 0
Contul meu
Revista MaxMed
0
Coşul tău este gol și trist.
LOGIN
Contul meu
Transport gratuit
De la 199 lei
Telefon: 0371-785.785
L - J 8:00-16:00, V 8:00-13:00
WhatsApp: 0371-785.785
L - J 8:00-16:00, V 8:00-13:00
Prima pagină Revista MaxMed Consumul de cartofi aduce mai multe beneficii decât crezi

Consumul de cartofi aduce mai multe beneficii decât crezi


Publicat în: 2015-08-12
Cartoful este una dintre cele mai populare legume care are în compoziția sa amidon, apă, potasiu, magneziu, fier, calciu, vitamina A, C, K, vitamine din complexul B, fibre, având proprietăți, antiinflamatoare, antitumorale, antireumatismale, antioxidante, diuretice, hipotensive, emoliente, cicatrizante, antispasmodice.

Mod de administrare

Sucul de cartofi

Este cea mai sănătoasă metoda de preparare a cartofilor, întrucât nu distruge niciuna din substanțele terapeutice conținute în coajă și tuberculi. Cartofii cu tot cu coajă se spală foarte bine cu o perie, li se îndepărtează părțile stricate sau înverzite (culoarea verde a cojii/înmugurirea indică acumularea unor alcaloizi care pot prezenta un anumit grad de toxicitate) și se pun în storcătorul electric.

Decoct din coji de cartof

Cojile obținute de la curățarea a 2-3 cartofi se pun la fiert cu o cană de apă, 5-10 minute, după care se lasă la răcit, se strecoară și se consumă pe stomacul gol. Decoctul de cartofi are proprietăți antireumatice, antitumorale, antiinflamatoare și remineralizante (conține magneziu, potasiu, fier). Cojile care rămân, se pot aplica, sub formă de cataplasme calde, pe articulațiile dureroase, pe eczeme, și pe rănile care se cicatrizează greu.

Terapii interne cu cartofi

Obezitate

O jumătate de pahar de suc de cartofi băut cu un sfert de oră înainte de fiecare masă (indiferent cât de săracă din punct de vedere cantitativ ar fi) are efecte de inhibare a apetitului alimentar foarte puternice.

Hepatita virala A, B, C.

Se bea de două ori pe zi o combinație formată dintr-un sfert de pahar (50 ml) de suc de pătrunjel și trei sferturi de pahar (150 ml) de suc de cartofi. Cura durează vreme de 30 de zile, cu o pauză de 10 zile, după care se poate relua. Efectele în tratarea hepatitelor, cronice sau acute, sunt cu adevărat extraordinare.

Constipații ușoare

Se bea jumătate de litru de suc de cartofi pe parcursul unei zile, timp de 2-3 săptămâni. Pentru a face gustul mai suportabil, se poate adăuga și suc de morcov.

Cancerul gastric

Se bea câte un sfert de pahar (50 ml) de suc de cartofi de 3-4 ori pe zi. Pentru un gust mai blând și un efect mai puternic, se diluează cu suc de morcov. Efecte și mai puternice se obțin cu următoarea combinație: 100 ml cartofi + 100 ml varză + 500 ml morcov. Se bea această cantitate pe parcursul unei zile. În ciuda gustului destul de greu de suportat, acest amestec, băut în cure de 20 de zile, are efecte excepționale în această categorie de afecțiuni.

Boli cardiovasculare

Curele de 2-3 săptămâni cu suc de cartofi amelioreaza problemele cardiace și circulatorii: hipertensiune, tulburări de ritm, arterite. Se consumă un pahar de suc de 2-3 ori pe zi, înainte de masă.

Reumatism

Decoctul din coji de cartof și sucul de cartofi bogat în minerale și substanțe cu rol antiinflamator sunt ideale pentru ameliorarea reumatismului. Se ține o cură de o lună în care, dimineața se bea decoctul iar cu o oră înainte de prânz și cină, se consumă un pahar (200ml) cu suc de cartofi.

Calculi urinari

Sucul de cartofi, alături de ceaiuri diuretice (soc, cozi de cireșe, mătase de porumb) este bun și pentru eliminarea și stoparea formării calculior urinari sau a nisipului la rinichi. De asemenea, cartofii fierți în coajă se recomandă a fi consumați, pe parcursul tratamentului antibiotic pentru infecțiile urinare, întrucât alcalinizează urina și ajută la creșterea efectului antibiotic.

Ulcer și gastrită

Un pahar cu suc de cartofi roșii băut cu 60 de minute înainte de masă, de 3 ori pe zi, are efect vindecător. Se recomandă cure de o lună, timp în care, hiperaciditatea gastrică este reglată de substanțele cu rol alcalinizant și antiinflamator din sucul de cartofi iar ulcerațiile se cicatrizează. Sucul de cartofi are efecte benefice și asupra florei intestinale, stimulează peristaltismul intestinal și are un conținut ridicat de fibre, fiind un tratament de succes pentru constipația cronica.

Gingivite și afte bucale

Afecțiunile gingivale și aftele se ameliorează prin clătirea repetată, timp de 5 minute, de trei ori pe zi, cu decoct din coji de cartofi.

Terapii externe cu cartofi

Arsuri și răni

Rănile și arsurile se vindecă mai repede, dacă se aplică direct pe piele cartof răzuit. Are efect calmant și antiinflamator

Efect anti-îmbătrânire

Consumul sucului de cartofi (din cartofi întregi, nedecojiți) și al cartofilor fierți cu tot cu coajă, s-a demonstrat a avea un efect anti-îmbătrânire la nivelul întregului organism, prin conținutul bogat în carotenoizi, enzime, vitamine, fibre și antioxidanți. Astfel, sucul de cartofi previne bolile degenerative ale sistemului nervos și cardiovascular și alte afecțiuni specifice vârstnicilor (precum degenerescența maculară), inclusiv îmbătrânirea pielii. Pielea ridată, sau petele care apar odată cu înaintarea în vârstă, se tratează tot cu suc de cartofi. Se recomandă prepararea unei măști cosmetice din suc de cartofi și miere, pentru efectul de întinerire a pielii, alături de consumul sucului de cartofi.

Tenul gras

Se curăță fața în fiecare seară cu o felie mică de cartof. Insistați în special în zona nasului, a bărbiei și a frunții, acolo unde punctele negre se formează cu preponderență. Dupa ce ați curățat bine fața timp de zece minute, clătiți cu apă rece din abundență. Tratamentul oferă rezultate într-un timp mai îndelungat, dar tenul acneic și gras nu va mai fi o problemă.

Părul alb

Ca și nuca, cartoful, poate ascunde urmele de înaintare în vârstă, dacă se folosește corespunztor. După ce v-ați spălat cu șamponul obisnuit, clătiți părul cu apa în care ați fiert trei cartofi. După câteva săptămâni, nici un fir alb nu va mai trăda anii dv și vă veți simți la fel de tânără, ca la 20 de ani.

Ce se întâmplă dacă mănânci CARTOFI GĂUNOȘI sau ÎNCOLȚIȚI

Ai observat, probabil, că, dintre cartofii pe care-i cumperi, unii sunt găunoși, alții au pete maronii înăuntru, iar alții încolțesc la scurt timp după ce-i aduci acasă. Care este cauza acestor imperfecțiuni ale cartofilor și cât de sănătos este să-i mănânci așa? Dacă observi că pe cartofii pe care i-ai cumpărat apar muguri mici, maro și verzi, înseamnă că amidonul începe să se transforme în zahăr. Asta se întâmplă după ce cartoful a fost ținut într-un mediu umed. Aceştia conţin o substanţă toxică, denumită solanină, concentrată mai ales în jurul mugurilor formaţi pe tuberculul cartofului. Regăsim solanina şi în tuberculul de cartof, dar în cantităţi foarte mici care nu produc efecte secundare nedorite. Solanina devine toxică în momentul în care este ingerată în cantităţi mari. Pentru a evita efectele toxice ale solaninei cel mai bine este să înlăturăm o porţiune mai groasă din coajă, împreună cu urmele de încolţire şi părţile înnegrite sau înverzite. Cartofii încolţiţi care nu sunt bine curăţaţi pot produce intoxicaţii, colici intestinale, stare de oboseală şi transpiraţie. De asemenea, dacă vezi că în anumite zone coaja cartofului are o tentă verziue, înseamnă că a fost expusă la soare în exces, ceea ce determină formarea solaninei. În cantitate mare, aceast compus este otrăvitor. Prin urmare, dacă mănânci cartofi a căror coajă este, din loc în loc, verde, te alegi cu crampe și dureri de stomac. Totuși, acești cartofi nu pun în pericol sănătatea ta decât dacă sunt moi. Îndepărtează coaja verde și gătește-i. Ca să previi înmugurirea și colorarea cojii în verde, depozitează-i în spații răcoroase și uscate, nu în frigider. De asemenea, nu-i ține în pungi sau hârtii. Găurile din cartofi sunt, de cele mai multe ori, rezutatul acțiunii viermilor albi, care s-au hrănit din aceste legume. Dacă atunci când tai cartoful observi o pată maronie în mijlocul său, trebuie să știi că ea este cauzată de condițiile în care a crescut planta - sol umed și rece -. Acești cartofi nu sunt dăunători sănătății.
Sursă: sensilab.ro