Loading
Prima pagină
Favorite 0
Contul meu
Revista MaxMed
0
Coşul tău este gol și trist.
LOGIN
Contul meu
Transport gratuit
De la 199 lei
Telefon: 0371-785.785
L - J 8:00-16:00, V 8:00-13:00
WhatsApp: 0371-785.785
L - J 8:00-16:00, V 8:00-13:00
Prima pagină Revista MaxMed Hreanul: un remediu natural miraculos!

Hreanul: un remediu natural miraculos!


Publicat în: 2015-11-04
Cunoscut înca din vremea antichității, leac prețuit de greci și romani, hreanul era o plantă răspândită și printre daci, care îi spuneau usturonilă. Frunzele crude, legate pe frunte, alungau durerile și limpezeau mintea, din rădăcina dată pe răzătoare se coceau turte cu care se vindecau gâlcile, iar ceaiul de flori alunga cele mai grele răceli. Decăzut din vechea lui glorie, hreanul se mai folosește rar ca medicament și mult mai des ca picanterie alimentară.

Rădacina de hrean este foarte bogată în vitamine (în special C si din complexul B) și minerale, conține substanțe antibiotice naturale, enzime, fitohormoni, sodiu, magneziu, seleniu, calciu, potasiu, fier. Numeroase leacuri populare pun în valoare acest „arsenal” de principii active ale hreanului în boli din cele mai diverse.

Beneficiile hreanului

- Este un antibiotic natural
- Tratează infecțiile respiratorii și este bun împotriva tusei și bronșitei
- Menține sănătatea tuturor țesuturilor în organism prin conținutul ridicat în vitamina C
- Susține activitatea sistemului imunitar, hreanul fiind folosit în răceli, ca antiinflamator, dar si ca tratament in parazitozele intestinale. Hreanul ajută la eliminarea viermilor intestinali
- Îmbunătățește în mod semnificativ digestia și ajută în detoxifierea colonului
- Combate constipația
- Menține tonsuul cerebral; este indicat să consumați hrean în prima jumătate a zilei
- Curăță ficatul și este indicat în dieta celor care suferă de hepatită sau ficat gras
- Este un bun tratament pentru tuse – se combină suc de hrean cu miere
- Reduce stresul oxidativ și protejează împotriva bolilor cardiovaculare și a hipertensiunii
- Susține sănătatea sistemului nervos

Terapii interne cu hrean

Tinctura de h

rean Se dau prin răzătoarea mică rădăcinile de hrean, se pun într-un borcan până se umple o treime și restul se completează cu alcool alb alimentar de 80 de grade. Se lasă la macerat 8 zile, apoi se strecoară, presând amestecul printr-un tifon. Intern, se ia o jumătate de linguriță de 3-4 ori pe zi pentru tratarea tusei, guturaiului, gripei. Extern: se aplică pentru tratarea reumatismului, plăgilor (ranilor) necrozate. Aplicarea tincturii este ușor dureroasă, dar foarte eficientă.

Siropul de hrean

Se dă prin răzătoare o rădăcină de hrean, se adaugă 4 linguri de miere, se amestecă bine si se lasă câteva minute la macerat. Se strecoară, presând conținutul cu un tifon. Se obține siropul crud. Resturile care rămân în tifon se pun la fiert cu puțină apă (cât să le acopere). După fierbere, se strecoară prin presare, se lasă să se răcească, apoi se amestecă împreună cu siropul crud. Se iau trei linguri pe zi. Recomandari: astm, bronșită cronică, afecțiuni ale căilor respiratorii medii si inferioare în general.

Energizant cu hrean

Se spală foarte bine 12 ouă, apoi se pun într-un vas, cu coajă cu tot, și se țin timp de 12 ore în suc natural de lămâie (trebuie să le acopere). Se scot ouăle din sucul de lămâie, se sparg și se bat bine, după care se pun din nou în vasul cu suc de lămâie, în care se mai adaugă 1 kg de hrean curățat de coajă și dat pe răzătoare, 1 litru de țuică naturală tare (pălincă de prune), 1 kg de miere. Amestecul se tine la macerat intr-un borcan, vreme de nouă zile, după care se iau zilnic, dupa mesele principale, 1-3 linguri.
Digestia lentă, gastrita hipoacidă - se consumă 2-3 linguri de hrean ras fin, în timpul meselor principale.

Terapii externe cu hrean

Sinuzita, rinita - într-o basma se pun 2 lingurițe de hrean ras. Se aplică această cataplasmă pe zona frunții atât timp cât este suportată, având grijă să nu apară arsură pe piele. Nasul se desfundă aproape instantaneu și încep să fie eliminate secreții din abundență, curățindu-se astfel căile respiratorii superioare. Se recomandă să se facă acest tratament, cu efecte extrem de rapide, câte patru-cinci zile la rând.
Bronșita, gripa, congestiile pulmonare - se aplică pe torace cataplasme cu făină de in și hrean (preparate dupa metoda de mai sus), care se țin vreme de 30-60 de minute. Aplicația se repetă o dată la 2-3 zile.
Durerile reumatice - pe zona afectată se aplică o cataplasmă cu hrean crud atât timp cât nu apare senzatia de arsură. Suplimentar, după îndepărtarea cataplasmei se poate aplica un unguent camforat.
Paradontoza - se mestecă îndelung hrean crud dat prin răzătoare (eventual amestecat cu morcov ras pentru atenuarea iuțelii). La nivelul gingiilor, hreanul are efecte de stimulare puternică a circulației și a proceselor trofice.
Stomatita - 3-4 lingurițe de tinctură de hrean se dizolvă în jumătate de pahar de apă. Se fac clătiri îndelungate ale gurii cu această soluție.

Frumusețe cu hrean

Ten palid, ofilit - se aplică cu un tampon de vată oțet de hrean, care are efecte de activare a circulației sanguine și efecte tonice asupra pielii. Menținerea tinereții pielii - se aplică pe obraz seara, înainte de culcare, sirop de hrean, care se ține vreme de 10-15 minute, după care se îndepărtează cu un tampon de vată înmuiat în lapte.
Descuamarea tenului - se șterge zona afectată cu tinctura de hrean (eventual diluata în puțină apă), după care se aplică un unguent de gălbenele.

Precauții și contraindicații la tratamentul cu hrean

Intern, hreanul se administrează cu prudență persoanelor cu colon iritabil sau care suferă de gastrită hiperacidă. Abuzul de hrean în alimentație duce la deranjamente digestive și tulburări nervoase.
Extern, hreanul, mai ales sub formă de cataplasmă, va fi folosit cu prudență la persoanele care au pielea sensibilă, alergică.
Sursă: sensilab.ro